15 Haziran 2017 Perşembe

Yeni BMW 6 Serisi Gran Turismo



Tamaaaam ben de farkındayım G30 gövde 5 Serisi'ne benzediğinin. Evet, neden 5 Serisi Gran Turismo adıyla değil de 6 Serisi Gran Turismo ismiyle piyasaya sürüldüğünü ben de bilmiyorum. Ama vardır yine BMW pazarlama ekibinin bir bildiği diye avutuyorum kendimi :) İsmi ne olursa olsun sonuç olarak BMW, yeni bir modelin tanıtımını yaptı ve sıcağı sıcağına bizim de bu konuya değinmeden geçmemiz doğru olmaz. Bu yeni modelin adı: BMW 6 Serisi Gran Turismo! 


Daha önceki bir yazımda BMW'nin F13 gövde kodlu 6 Serisi Coupe'nin üretimini durdurduğundan bahsetmiştim. Aslında bu modelin 5 Serisi Gran Turismo değil de 6 Serisi Gran Turismo olarak tanıtılması, 6 Serisi fanatikleri açısından iyi haber! Çünkü internet sitelerinde BMW 6 Serisi'nin tamamen üretimden kaldırılacağı şeklinde haberler gezmeye başlamıştı. 6 Serisi Gran Turismo sayesinde en azından BMW pazarlama ekibinin aklında böyle bir düşünce olmadığını da görmüş olduk.

Giriş cümlelerimde de bahsettiğim gibi 6 Serisi Gran Turismo için, 5 Serisi Gran Turismo modelinin yenisi olduğunu söylemek sanıyorum çok da yanlış bir tanım olmayacaktır. Zira 6 Serisi Gran Turismo, zaten G30 gövde 5 Serisi ile aynı platformu kullanıyor. Başka bir deyişle G11/G12 gövde 7 Serisi ile de aynı platformu kullanmış oluyor böylece. Zaten iç-dış tasarım hatları da G30 gövde 5 Serisi ile çok fazla benzer özellik taşıyor.

Yeni 6 Serisi Gran Turismo modelinin dış tasarımı incelendiğinde böbrek ızgaraların, G30 gövde 5 Serisi'ne nazaran daha büyük olduğunu görebiliyoruz. G30 gövde 5 Serisi ile karşılaştırıldığında yeni 6 Serisi Gran Turismo, bariz bir şekilde enine daha zayıf, yerden daha yüksek ve daha uzun. Bu uzunluk farkı ise tam 155mm. Farkın amacı tabii ki arka diz mesafesini ve bagaj hacmini arttırabilmek. İç tasarım ise birebir olarak G30 gövde 5 Serisi'nden alınmış diyebiliriz.

Daha önceki bir yazımda özellikle Touring ve Gran Turismo gövde tipine ait modellerin Türkiye'deki algısını sizlerle paylaşmıştım. Aslında bu tarz otomobillerin müşteri kitlesinin, otomobilde beğendiği belirli özellikler var. Bunlar tabii ki daha geniş arka diz ve baş mesafesi, daha heybetli bir otomobil, ne bir SUV modeli kadar yerden yüksek ne de bir sedan modeli kadar yere yakın olmaması ve son olarak oldukça geniş bagaj hacmi nedeniyle bu modeller tercih ediliyor. Yeni 6 Serisi Gran Turismo, tam 610 litre bagaj hacmine sahip! Fakat tüm bu olumlu donanımlar bir araya getirildiğinde de ortaya kambur bir silüet çıkıyor. İşte Gran Turismo müşterileri ve diğer BMW müşterileri bu noktada ayrılıyor. Çünkü Gran Turismo modellerinin müşteri kitlesinin odak noktası her zaman konfordan yana oluyor. Bu nedenle sanıyorum eleştirmenler, yine oklarını bu yöne doğru sallayacaklardır.

Yeni 6 Serisi Gran Turismo modelinin üç farklı motor seçeneğiyle piyasaya sunulması bekleniyor: 
  • Bunlardan ilki 6.30i GT: Otomobil 2.000cc 4 silindir motor hacmine sahip. Bu motor 258 beygir güç ve 400Nm tork üretebiliyor. 
  • İkinci motor seçeneği 6.40i GT: Otomobil 3.000cc 6 silindir motor hacmine sahip. Bu motor 340 beygir güç ve 450Nm tork üretebiliyor. 
  • Son motor seçeneği ise 6.30d GT: Otomobil 3.000cc 6 silindir motor hacmine sahip. Bu motor 265 beygir güç ve 620Nm tork üretebiliyor.


Türkiye pazarına giriş tarihinin Eylül-Ekim 2017 gibi olması beklenen Yeni 6 Serisi Gran Turismo ile ilgili fiyat konusunda şimdilik herhangi bir bilgi bulunmuyor.







Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına, ekranınızın sağ alt kısmında bulunan "Facebook'tan Mesaj Gönder" bölümüne veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :