10 Temmuz 2018 Salı

Amerika'dan İthal Edilen Otomobillere Ek Vergi



Son günlerde otomobil distribütörlerinin kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biri, Amerika'da üretilen otomobillere getirilen ek vergi artışı. Bu artıştan çoğu marka gibi BMW'nin Amerika'da üretilen modelleri de nasibini alacağa benziyor.

Tabii ki bu vergi artışı durup dururken gelmedi. İşin biraz politik kısmına girersek bu artış, Amerika'nın yerli üretimi koruma amaçlı ithal ürünlere getirilen ek vergi karşısında ülkelerin aldığı tavırdan kaynaklanıyor. Ülkemiz de artık ithal yoğun bir ülke olduğu için bu ek vergiler birçok tüketim ürününün fiyatında da şimdiden etkilerini göstermeye başladı. Ancak biz web sitemizin amacına uygun olarak vergilerin, otomobilleri etkilediği kısımla ilgileneceğiz.

Normal şartlarda ithal edilen otomobillere %35 gümrük vergisi uygulanıyordu. Bu vergi, hepimizin muzdarip olduğu ÖTV ve KDV'den bağımsız olarak uygulanan bir vergi. Gümrük vergisinin üzerine bir de otomobillerin motor hacimleri dikkate alınarak ekstra ÖTV ve KDV ekleniyordu. Dolayısıyla bu durum ülkemizde uygulanan diğer vergilerin de eklenmesiyle otomobillerin satış fiyatlarında da %35 civarında bir artışa neden oluyor.

"Peki BMW Alman otomobili değil mi? Neden bu konu bizi ilgilendiriyor?" diyebilirsiniz. BMW ve diğer birçok firma, SUV ana pazarı olan Amerika'ya daha az maliyetle ürünlerini sunabilmek için fabrikalarının bir kısmını Amerika'da kuruyor. Bu nedenle konu aslında doğrudan bizi de ilgilendiriyor. Peki hangi BMW modelleri ek vergi artışından etkilenecek?

BMW modellerinden sadece X3, X4, X5 ve X6 Amerika fabrikalarında üretilerek dünyaya dağıtılıyor. Bu nedenle yukarıdaki modellerin tamamı ek vergi artışından etkilenecektir. Hali hazırda ülkemize ithalatı tamamlanmış olan modeller ise bu gümrük tarifesinden etkilenmeyecek. Dolayısıyla bu modellerin satışı, oldukça büyük bir ivme kazandı. Kullanıcılar genellikle krizi fırsata dönüştürme amacıyla satın alma yoluna gidiyorlar. Çünkü bu ek vergiler ile otomobillerin fiyatlarının yaklaşık olarak şu şekilde olması bekleniyor:
  • X3 sDrive20i vergi öncesi fiyat 320.000TL iken vergi sonrası  fiyat 430.000TL olacak.
  • X3 xDrive20d vergi öncesi fiyat 450.000TL iken vergi sonrası fiyat 605.000TL olacak.
  • X4 xDrive20d vergi öncesi fiyat 530.000TL iken vergi sonrası fiyat 715.000TL olacak.
  • X5 xDrive25d vergi öncesi fiyat 535.000TL iken vergi sonrası fiyat 720.000TL olacak.
  • X6 xDrive40d vergi öncesi fiyat 1.117.000TL iken vergi sonrası fiyat 1.505.000TL olacak.
Görüldüğü gibi fiyatlar oldukça fahiş bir şekilde artıyor. Bu sorunun ise iki çözümü olabilir. Birinci yol, BMW AG'nin Türkiye'ye özel bir fiyat düzenlemesine gitmesi. Diğer bir yol ise -ki bence daha makul bir yol- Amerika'da üretilen otomobilleri, BMW'nin diğer ülkelerdeki fabrikalara ithal ederek sonrasında Türkiye'ye ithalatı tamamlamak olabilir.

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına, ekranınızın sağ alt kısmında bulunan "Facebook'tan Mesaj Gönder" bölümüne veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :