24 Ağustos 2016 Çarşamba

"BMW, Peugeot Motoru Mu Kullanıyor?"



Öncelikle net bir cevap vereyim: Hayır, kullanmıyor. Son zamanlarda -sanıyorum Mercedes-Benz'in 1.500-1.600cc dizel modellerinde kullandığı Renault motoru nedeniyle- BMW müşterilerinden de sık sık "BMW, Peugeot motoru kullanıyormuş, doğru mu?" şeklinde sorular gelmeye başladı. Bu soru bir süre sonra kabak tadı vermeye başladığı için kapsamlı bir araştırma içerisine girme ihtiyacı duydum.

Öncelikle "Peugeot motor" algısının oluşmasına neden olan PSA Group hakkında küçük bir bilgilendirme yapmakta fayda var. PSA Group, Peugeot, Citroen, Volvo, Ford, Toyota, BMW ve MINI için motor üretimi yapan bir şirkettir. Bu markalardan sadece Peugeot ve Citroen grubunun tüm modelleri PSA Group motorlarını kullanırken geri kalan markaların sadece belli başlı modellerinde PSA Group etiketli motorlar kullanılıyor. Bu gruba BMW ve MINI markaları da dahil.
PSA Group şirketinin ürettiği yirmi ana tip motor seçeneği vardır. Bu motor seçeneklerinin Prince motor grubu, BMW/MINI için üretilen veya BMW-Peugeot ortak yapımı olan motorlardır. Prince motor grubunda olan motorlar N13/N16/N18/B36/B38/B48’dir. Teknik terimlerden mümkün olduğunca herkesin anlayacağı dilde bahsetmeyi, yoksa hiç bahsetmemeyi sevdiğimi önceki yazılarımdan artık az çok anlamışsınızdır. Bu nedenle şu teknik terimleri bir kenara bırakıp konuşacak olursak;
  • F20 gövde 1.16i ve 1.18i modellerin motorları; ve hatta Peugeot 207'nin yurtdışı versiyonlarındaki BMW 1.20i motoru,
  • MINI Cooper 1.500cc benzinli motorları,
  • 1.500cc 3 silindirli BMW motorlarının tamamı (B38),
  • BMW 3.20i ED'nin dillere destan ve dünya çapında ödül alan 1.600cc 170 beygir gücündeki motoru,
PSA Group bünyesinde üretilen BMW motorlarıdır. PSA Group, Prince motor grubu bünyesinde BMW için iki adet 1.400cc, yedi tanesi 1.500cc/1.600cc olmak üzere toplamda dokuz tip motor üretiyor.

Buradaki sorun şu ki, insanlar bu durumda "BMW, Peugeot motoru mu kullanıyor?" algısına kapılıyor. Yukarıda yazılanlar BMW markasının, Peugeot motoru kullandığını göstermiyor. Sebebi de şu: Ortaklaşa üretilen tüm motorlara karşın, Peugeot/Citroen grubunun motor kodlarıyla BMW'nin motor kodları, performans değerleri, silindir sıkıştırma oranları birbirini tutmuyor. Türkçe altyazı geçmek gerekirse iki marka sadece PSA çatısı altında ortak bir araştırma-geliştirme çalışması yürütüyor ancak aynı motorları kullanmıyorlar.

Mercedes-Benz ise sadece A, B, C, CLA, GLA modellerinin 1.500cc/1.600cc turbo dizel modellerinde Renault motoru kullanıyor. Aynı motor seçeneklerini Renault bünyesinde de görmek mümkün olduğu için Mercedes-Benz ile BMW bu noktada ayrılıyor.

Kaynakça:

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

7 yorum :

Unknown dedi ki...

F30 dizelde psa motor degil demi

Unknown dedi ki...

Niye kardeşim bal gibi kullanıyor BMW kabul ediyor koca Almanya kabul ediyor bu siz kabul etmiyorsunuz, derdiniz markacilik mercedesi de hemen bitirmişiniz ancak Alman motorlari genel kilasmanda çok sorun çıkarıyor bı araştirin lütfen Fransız motorları çok daha sorunsuzdur yani dışı merco ciğeri reno dışı BMW ciğeri pego. Yiğidi öldür hakkını yeme vesselam..

Unknown dedi ki...

Gülmekten öldüm fransız motorları daha iyi demenize

weskeyy dedi ki...

Dünya da en sağlam motorları japonlar ve japonlar üretir.istisna olarak chrysler ve porsche (wolksvagen temaslı olmayan) bu sağlamlık sıralamasındadır. Chrysler araç ve motor olarak diğer abd lilerden 1 kaç adım öndedir. Zira 60 lardan bu yana speedster motorlarını chrysler verdiği için sağlamlık olarak bu ve bunu yansıttığı hemi motorlar kabul görür.
Japonlar evet bahsetmiyoruz açık ara öndeler.wolksvagen,bmw 100 bin demeden motoru elinize verme garantisini de verdiği için anlatmaya gerek olamaz.

Unknown dedi ki...

abi yanlış bilmiyorsam crysler 1.3 1.6 1.9 2.0 motorları fiat'ın multijet motorları

Adsız dedi ki...

Merhaba. BMW F10 2011 5,20 dizel araca BMW dışında motor takılabilir mi? Psd firmasında ya da başka motor üreticisinden motor alınıp takılabilir mi

Aylin dedi ki...

Otomobil haberleri bloğuna girip oto haberlerine ulaşabilirsiniz.