3 Kasım 2016 Perşembe

BMW Donanımları Bölüm 2-Müzik ve İletişim



Bir önceki konumuz olan "BMW Donanımları Bölüm 1-Konfor ve Rahatlık" başlığı altında girizgahı yeterince uzun tuttuğumu düşünerek bu yazımızda direkt olarak konuya giriyorum. :)
  • AKILLI TELEFON BAĞLANTI SİSTEMİ: Sanırım BMW'nin en çok sorulan, en fazla merak edilen, genellikle insanların, cep telefonu ekranını birebir olarak BMW bilgi ekranına verdiğini sandığı ama aslında alakası olmayan opsiyonel donanımdır. Ön kol dayamanın içinde bulunur. Bu parça kimi insanın içinde merak uyandırsa da kimisi varlığından bile habersizdir. Bu donanım sayesinde birkaç ses oynatıcısı otomobile aynı anda bağlanabiliyor (Bluetooth, cep telefonu ve USB gibi). Böylece tüm aygıtlardaki ses dosyaları aynı anda kontrol edilebiliyor. Bununla birlikte cep telefonu entegre edilerek şarj işlevi sağlıyor. BMW otomobillerde Faraday Kafesi benzeri bir sistem bulunuyor. Bu sistem, otomobilin üzerine yıldırım da düşse, size ve otomobile zarar vermesini engeller. Dezavantajı ise siz otomobilin içindeyken cep telefonunuz şebeke arama işlemini daha sık gerçekleştirir. Bu da şarj tüketimini arttırır. Bunları neden anlattık? Çünkü cep telefonunuzu, akıllı telefon bağlantı sistemine taktığınızda otomobilinizin tavanında bulunan köpekbalığı anteni, artık cep telefonunuzun anteni oluyor. Böylece hem şarj probleminiz çözüme kavuşuyor, hem telefonunuz tünellerde dahi kullanılabiliyor. Normal şartlarda direksiyonunuzun üzerinde bulunan hands-free düğmesiyle de ilişkilidir ancak bu düğme Türkiye'de aktif olmadığı için bu özellik bizim bir işimize yaramıyor. Peki akıllı telefon bağlantı sistemine sahip olabilmek için -İnsan neden böyle bir özellik isterse???- ne yapmak gerekiyor? Otomobilinizin siparişini verirken 760€ fark ödemeniz, sonrasında da 500TL civarı bir ücretle kullandığınız akıllı telefona uyumlu bir adaptör edinmeniz gerekiyor. Sanki otomobile ekstra olarak bir şarj aleti almak daha ucuz kurtulmanızı sağlar gibi ;)

  • HI-FI SES SİSTEMİ: BMW standart ses sisteminin bir üst versiyonudur. Otomobil modeline göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle dokuz hoparlöre ve 205 watt ses çıkışına sahip ses sistemidir. "Peki BMW'nin standart ses sistemi neyimize yetmiyor?" diyebilirsiniz. BMW'nin standart ses sistemleri altı hoparlördür. Müzik sizin için yolda ses olsun, radyo dıngırdasınsa eğer evet, başka bir ses sistemine ihtiyacınız yoktur. Ancak müzik dinlemeyi seviyorsanız, çalan her enstrüman sizin için önemliyse ses sisteminizi arttırmakta fayda var. Bu dokuz hoparlörden ikisi yüksek performanslı bas hoparlörüdür. "Harman-Kardon ses sistemine o kadar para vermem ama standart ses sistemi de benim için yetersiz!" diyenlere birebirdir. Yaklaşık 700€ farkla otomobilinize Hi-fi ses sistemi ekletebilirsiniz. İkinci el otomobil alırken bu donanımın olup olmadığını merak ediyorsanız A direğinin yan aynayla buluştuğu yere bakmanız yeterlidir. Eğer ki orada bir hoparlör mevcutsa otomobilde Hi-Fi ses sistemi var demektir.
  • HARMAN-KARDON SES SİSTEMİ: Bowers&Wilkins ses sistemini devre dışı bırakırsak BMW'nin en iyi ses sistemidir. Bu sistem, 600 Watt gücünde ve 16 adet hoparlör barındırıyor. Otomobilin hemen hemen her yerinde hoparlör, bass ve twitter var desek yalan olmaz. Öyle ki şubemizin iki alt katından bile ses açıldığında Harman-Kardon sesini BMW Showroom'a duyurabiliyor. Ekstra hiçbir şeye gerek kalmıyor. Bu orkestraya sahip olmanın bedeli ise 1.930€ civarında. Bu farkı ödediğinize değecek mi? Evet evet evet! :) İkinci el almayı planladığınız bir otomobilde Harman-Kardon ses sistemi olup olmadığını merak ediyorsanız yine A direğinin yan aynayla buluştuğu yere bakmanız yeterli olacaktır. Zaten burada bulunan hoparlörlerin üzerinde yandaki fotoğrafta olduğu gibi "Harman-Kardon" simgesini göreceksiniz.
  • BUSINESS NAVİGASYON SİSTEMİ: Genellikle 1 Serisi, 2 Serisi ve X1 gibi modellerde görülebilir. Ancak ülkemizde navigasyon donanımı, navigasyon için değil de geniş ekran için tercih edildiğinden henüz gördüğüm bir donanım değil. Bu donanımda otomobilin içindeki standart 6,5" ekrana navigasyon da eklenmiş oluyor. Professional navigasyon sisteminde kullanılan gerçek zamanlı trafik bilgisinin (RTTI) bir benzeri olan TMC sistemi, trafik sıkışıklıklarının erken haber verilmesi için çalışıyor. Trafik yoğunluğu olan durumlarda alternatif rota önerileri sunarak sürücünün, istediği yere en hızlı şekilde ulaşması için yardımcı olur. Harita güncellemeleri, üç yıl boyunca ücretsiz olarak yetkili servislerde yaptırılabilir. Bu opsiyonel donanımın fiyatı ise 2.100€ olarak belirlenmiş. Navigasyonu amacına uygun kullanma gibi bir planınız varsa Professional navigasyon sisteminin alternatifi olarak düşünülebilir. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi "Geniş ekran olsun, kokpit daha dolu görünsün" mantığıyla navigasyon alıyorsanız yanlış seçim olacaktır. Bunun için kesenin ağzını biraz daha açarak Professional navigasyon sistemine geçiş yapmalısınız.
  • PROFESSINAL NAVİGASYON SİSTEMİ: Bu opsiyonel donanım, standart multimedya sistemden farklı olarak dahili bir DVD oynatıcıya ve ses dosyaları için 20GB hafızaya sahiptir. Ayrıca gerçek zamanlı trafik bilgisini (RTTI) içerir. Bölünmüş ekran özelliği sayesinde bir taraftan navigasyonu takip edip diğer taraftan ana menüyü kontrol edebilirsiniz. 8,8"'lik yüksek çözünürlüklü ekrana sahiptir. (Modele göre ekran genişliği 10,2"'e kadar büyüyebilir) BMW'nin ödüllü sistemi iDrive ise bu opsiyonel donanımla beraber dokunmatik olarak geliyor. Böylece hedef girişlerini çok daha kısa sürede gerçekleştirebiliyorsunuz. Harita güncellemelerini üç yıl boyunca ücretsiz olarak yetkili servislerde yaptırabilirsiniz. BMW Connected Drive ile beraber seçili Avrupa ülkelerinde sistem kendini üç yıl boyunca yılda dört defa otomatik olarak günceller. Bu opsiyonel donanımın fiyatı ise 4.500€'dan başlıyor.
  • ARKA KOLTUK EĞLENCE SİSTEMİ: Bu opsiyonel donanım ön koltukların arkasında bulunan iki 9,2" renkli ekranı sayesinde arka koltukta seyahat eden yolculara multimedya erişimi sağlar. Arka konsolda bulunan ek DVD sürücü sayesinde iki ekranda da farklı filmler izlenebilir. Yolcular aynı zamanda televizyon izleyebilir, internette gezebilir ve oyunlarla eğlenebilir. Sesler hoparlörler veya kulaklıklar aracılığıyla duyulur. Bu donanımın yanında bulunan uzaktan kumanda sayesinde kontrol edilebilir. Otomobilde navigasyon sistemi mevcutsa arka koltuklardan navigasyona dahi müdahale edilebilir. Bu opsiyonel donanımın fiyatı ise 4.100€'dan başlıyor. Arka koltuk eğlence sistemi sadece 5 Serisi, 6 Serisi ve 7 Serisiyle tercih edilebilir.
  • BOWERS&WILKINS SES SİSTEMİ: Bowers&Wilkins, normalde bir akustik şirketi olarak faliyet gösteriyor. Ancak BMW otomobillerde ses sistemleriyle ön plana çıkıyor. Sadece 7 Serisi otomobillerde tercih edilebiliyor. Toplamda 1.400 watt enfes bir çıkış gücüne sahip olan Bowers&Wilkins ses sisteminde 16 hoparlör bulunuyor. Peki hoparlör sayısı Harman-Kardon ses sistemiyle aynıyken 10.500€ fiyat etiketi neden? Hem hoparlörlerin çıkış gücünden ve konumundan kaynaklı ses kalitesi çok daha iyi, hem de Bowers&Wilkins ses sisteminin diamon twitter hoparlörleri saf sentetik elmastan üretilmesinden kaynaklı olabilir. :) Gerçekten 7 Serisi kullanıcılarına yakışır bir ayrıntı. Mümkün olduğunca hafif ve esnek malzemeler kullanılır. Bu da yüksek frekanslı sesler için önemlidir. Ve hatta istenmeyen seslerin duyulmasını önlemek için sesin yönünü değiştiren koni yapısı, üç boyutlu ses için Nautilus sistemi, iki adet orta aralıklar için hoparlör ve iki adet de merkezi subwoofer mevcut. İşin içinde akustik olunca uzman belli. :) Ses sistemi açıldığında ses kalitesini de yansıtacak şekilde aydınlatılır. Otomobilin içinde sanki bir orkestra varmışçasına değil mi? İşte 10.500€ fiyat etiketi bunlar nedeniyle :)
  • TV FONKSİYONU: Eğer otomobilde arka eğlence paketi yoksa sadece otomobil dururken kullanılabilen dijital TV yayını fonksiyonudur. Otomobil hareket ettiğinde görüntü ekrana verilmese de ses duyulmaya devam eder. Otomobil durduğunda görüntü otomatik olarak ekrana tekrar yansıtılır. Eğer otomobilde arka eğlence paketi varsa, sürüş esnasında arka ekranlarda görüntü devam eder. Yaklaşık 3.000€ fiyat farkı ödeyerek otomobilde televizyon keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz.

  • WIRELESS ŞARJ: Wireless (Kablosuz) şarj fonksiyonu şimdilik sadece 7 Serisi'nde ve pek yakında Yeni 5 Serisi'nde görülebilir. Bu sayede, 7 Serisi'nden anımsayacağımız ekranlı anahtarı ve Samsung akıllı telefonlarınızı kablosuz olarak şarj edebilirsiniz. 7 Serisi'nde standart donanım olarak sunulan bu özellik, Yeni 5 Serisi'nde opsiyonel olarak gelebilir. Wireless şarj donanımı, ön kol dayamanın içerisinde bulunuyor.





Bir sonraki bölümümüz olan "BMW Donanımları Bölüm 3-Dış Tasarım" ile bir başka konuda devam edeceğiz.

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

5 yorum :

Unknown dedi ki...

Bmw x1 aracım var 2016 model f48 hi fi ses sistemi ile sıfır satın aldım ama yazınızı okuyunca hifi yok diye düşünmeye başladım sorun şu ki aynaların orada a sutunu dediğiniz yerde kolon yok. Borusan beni kazıklamış olabilirmi

Unknown dedi ki...

Hocam belki de x1 serisinde ki hi-fi'lar da a sütununda olmayabilir ancak 3 serisinde kesinlikle oluyor.Basslar ve tizler nasıl sizin aracınızda ?stok ses sistemi vasatın altında diyorlar.

Unknown dedi ki...

Merhabalar.aracım F30 320ied 40.yıl (2016) benzinli modeli araçta bulunan harman kardon ses sisteminde kaç adet hoparlör vardır 16 adet olarak yazılıyor ama görünürde 11 adet var ve arıcın bütün koltuk sistemini çıkardım diğerleri acaba yer olarak nerede bulunuyor teşekkürler

Rıdvan dedi ki...

Merhaba BMW 328i almayi düşünüyorum 170bin km de ancak aradığım tüm özellikleri var harman karbon ses sistemi profesyonel Navigation sanroof vs vs ancak daha düşük kilometreli 115km düz standart paketi var zengin biri değilim paramı iyi değerlendirmek istiyorum ama 170km de tam istediğim araba çok kararsızım sizce ??

Rıdvan dedi ki...

Merhaba BMW 328i almayi düşünüyorum 170bin km de ancak aradığım tüm özellikleri var harman karbon ses sistemi profesyonel Navigation sanroof vs vs ancak daha düşük kilometreli 115km düz standart paketi var zengin biri değilim paramı iyi değerlendirmek istiyorum ama 170km de tam istediğim araba çok kararsızım sizce ??