11 Kasım 2016 Cuma

BMW Otomobillerde Dizel mi Yoksa Benzinli mi Tercih Etmelisiniz?



Evet, gelelim BMW Product Genius pozisyonunun en çok maruz kaldığı soruya: BMW otomobillerde dizel mi yoksa benzinli mi tercih edilmeli? Bu sorunun cevabı, almayı düşündüğünüz otomobilden otomobile değişiklik göstermektedir. Bunun hesaplaması ise vergiler, bakımlar, fiyat aralıklarına göre değişir. İnsanlar, eski model benzinli otomobillerin yakıt tüketiminin çok fazla olması, ülkemizdeki benzin fiyatları, performans, motorinin yanma sıcaklığının daha yüksek olması ve çoğunlukla da psikolojik olarak dizel otomobil alımı yapmayı tercih ederler. Halbuki yakıta ödemeyecekleri parayı peşin peşin bayiye ödediklerini bilmezler. Her BMW Product Genius'ın yaşadığı gibi benim de mesaimin çoğunluğu dizel alımı yapmaya gelen müşterilerin cebinden fazla para çıkmasın diye uğraşıp benzinli modellere yöneltmeye çalışmakla geçiyor. Şimdi elimizden geldiğince bu konuya bir açıklık getirmeye çalışacağız...


  • BMW 1 Serisi: BMW'nin küçük segment otomobili olan BMW 1 Serisi'ni almayı düşünüyorsanız ve tercihiniz 1.16d modelinden yana ise yılda 15.000 kilometre ve üzeri yol yapmanız gerekmektedir. Eğer yılda 15.000* kilometre ve üzeri yol yapıyorsanız otomobile ödediğiniz yaklaşık 10.000TL'lik fiyat farkını beş yılda amorti edebilirsiniz.
  • BMW 3 Serisi: BMW'nin yıllardır en çok sattığı modeli olan 3 Serisi, yine aynı nedenle kafaların en çok karıştığı nokta olarak ön plana çıkıyor. Bilindiği gibi BMW 3 Serisi'nde en çok tercih edilen üç farklı motor seçeneği var. Bunlar; 3.18i, 3.20i ED ve 3.20d. Biz karşılaştırmayı 3.20i ED ve 3.20d arasında yapacağız. Dilerseniz bu karşılaştırmada 3.20i ED yerine 3.18i modelini de koyabilirsiniz. Çünkü zaten 3.20i ED ve 3.18i modelleri arasında yaklaşık 10.000TL fiyat farkı bulunuyor. Bir 3.20d almayı planlıyorsanız tekrar düşünün veya biraz otomobille aranızdaki ilişkiyi azaltın derim. :) Çünkü 3.20i ED yerine 3.20d tercih etmeniz için yılda minimum 60.000* kilometre yol yapmanız gerekiyor. Biraz daha donanımlı bir otomobil tercih ederseniz aradaki fiyat farkı da açılacağından yapmanız gereken kilometre yıllık 85.000'i görebiliyor. İki modelin başlangıç fiyatları arasında 50.000TL fark bulunuyor. Orta paket bir 3 Serisi'nde ise fark 70.000TL'leri buluyor. Ancak yukarıdaki kilometrelerde otomobile ödediğiniz fiyat farkını beş yılda amorti edebilirsiniz. Bu konuda insanların anlamadığı şey şu ki, otomobile eklediğiniz donanıma da KDV+ÖTV ödüyorsunuz. Örneğin; 3.20i ED modelinde %45 ÖTV+%18 KDV bulunuyor. Bu modele sunroof ekletmek istediğinizde vergiler dahil 3.000TL tuttuğunu farzedelim. 3.20d modelinde ise %90 ÖTV+%18 KDV bulunuyor. Yani bu modele aynı sunroofu ekletmek istediğinizde vergiler dahil cebinizden 5.000TL çıkıyor. Kaldı ki otomobil değişim sıklığınız eğer beş yıldan azsa zaten dizel otomobilin fiyat farkını karşılamanız bu kısa vadede pek mümkün değil. Bu nedenle özellikle 3 Serisi ve üzerinde dizel model tercih ederken iki kere düşünmekte fayda var. 
  • BMW 4 Serisi: BMW'nin yeni spor modeli olan 4 serisi'nde dizel tercih etmeniz için yılda yapmanız gereken kilometre, tercih ettiğiniz pakete göre 55.000-65.000* aralığındadır. Bu durumda dizel tercih edebilirsiniz. Konu 4 Serisi olunca yakıt tüketimi dışındaki değişkenler de seçiminizi etkileyebilir. Çünkü 4.18i modeli 136 beygir gücündedir ve bazı BMW müşterilerine bu güç yetersiz gelebilir. Eğer performans odaklıysanız bu durumda tercihiniz 4.20d modelinden yana olabilir. Ancak aradaki yaklaşık 100.000TL'lik fiyat farkına da katlanmanız gerekiyor bu performansı alabilmek için.
  • BMW 5 Serisi: BMW'nin küçük amiral gemisi olan BMW 5 Serisi'nde dizel tercih etmeniz için 4 Serisi'nde olduğu gibi yıllık 65.000* kilometreyi geçmeniz lazım. Bu durumda dizel için ödediğiniz fiyat farkını beş yılda amorti edebilirsiniz.
  • BMW X1: BMW'nin küçük SUV modeli X1'de durumlar biraz daha farklı. Dizel tercih etmek isterseniz iki farklı seçeneğimiz var. Bunlar X1 sdrive16d ve X1 xdrive20d. Hatta X1 sdrive16d, manuel şanzımana sahip olduğu için fiyatı sdrive18i modelinden yaklaşık 5.000TL daha uygun. Otomotiv sektörü artık otomatik şanzımana doğru yöneldiği için X1 sdrive16d modeli çok fazla rağbet görmüyor. X1 sdrive16d modelinin özel sipariş dahilinde olması da rağbetin düşmesinde etken. Çünkü yaklaşık dört ayda otomobilinize kavuşabiliyorsunuz. Bu nedenle sdrive18i ve xdrive20d modelini karşılaştırmak daha mantıklı bir hareket olacaktır. X1 alırken dizel motor seçeneğini tercih etmeniz için aradaki fiyat farkı nedeniyle yılda 100.000* kilometre yol yapmanız gerekiyor. Otomobil bu durumda kendisini beş yılda amorti edebiliyor. Beş yıl sonra dizel motora sahip bir otomobili 500.000 kilometrede satabileceğinize inancınız tamsa düşünebilirsiniz. :)
  • BMW X3: BMW X3 modeli, artık hepimizin bildiği gibi önümüzdeki yıl (2017) gövde değiştirecek. Bu nedenle zaten uzun bir süredir X3 xdrive20d modeli getirilmiyor. Yeni gelecek gövdedeki motor seçenekleriyle ve yakıt ekonomisiyle ilgili bir bilgi mevcut değil. Yine de X3 xdrive20d talebiyle gelen müşteriler olabiliyor. X3 modelinde dizel motor seçeneğini tercih etmeniz için yılda yaklaşık 60.000* kilometre yol yapmanız gerekiyor. Bu durumda otomobil kendisini beş yılda amorti edebiliyor.

Tüm bu açıklamalardan sonra genelde müşterilerden "Ama dizel motorlar ilerde daha fazla prim yapıyor." şeklinde cevaplar alıyorum. Bu aşamada yine yanlış anlaşılan bir kısım var. Galeri mantığıyla düşünecek olursak otomobiller kabaca plaka takıldığında %15, her geçen yıl da +%10 değer kaybı yaşar. Örnek vermek gerekirse bir 3.20i ED modeline 160.000TL'ye sahip olabilecekken, bir 3.20d modeline 210.000TL'lere sahip olabiliyorsunuz. Haliyle 160.000TL'lik otomobilin yaşadığı değer düşüklüğü ortalama 24.000TL seviyelerindeyken aynı şartlarda 210.000TL'lik otomobilin yaşadığı değer düşüklüğü 31.500TL seviyelerinde olacaktır. Bu fark, her geçen yılla beraber daha da büyüyecektir. Yıllık MTV farklarını, bakım maliyetlerini saymıyorum bile.. :)

Evet, şimdi yukarıdaki şartları sağlayabiliyorsanız dizel bir otomobil almayı planlayabilirsiniz. Başka türlü her şekilde yıllarca yakıta, benzin istasyonlarına ödemeyeceğiniz paraları, bayiye peşin peşin ödemekten kurtulmanız pek mümkün değil. :)


Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.


*Hesaplamaların tamamı 11.11.2016 tarihli benzin ve motorin pompa fiyatlarına; ayrıca BMW otomobillerin satış fiyatlarına göre yapılmıştır.

Hiç yorum yok :