8 Şubat 2017 Çarşamba

Apple CarPlay, BMW Otomobillerde Kullanılmaya Başlandı



Özellikle son yıllarda teknolojiye olan bağımlılığımızın durdurulamaz artışı yadsınamaz bir gerçek. Artık normal bir ürün olarak nitelendirdiğimiz eşyaların bile akıllıları bulunuyor. Dolayısıyla bu akıma otomotiv sektörünün de yabancı kalması beklenemezdi. Bu nedenle de en çok kullandığımız teknolojik gelişme olan akıllı telefonlarda otomobilleri ama öyle ama böyle bir şekilde bağlayabilmesi gerekiyordu. Bluetooth donanımının, bu bağlantıyı sağlamak için artık yetersiz kaldığı bugünlerde yepyeni bir teknoloji ortaya çıktı: Apple CarPlay! Peki nedir bu CarPlay? BMW'de nasıl çalışır, nasıl kullanılır? Hemen anlatmaya başlayalım:


Apple CarPlay; Iphone akıllı telefonunuz ile otomobiliniz arasında doğrudan bağlantı sağlayan, otomobilinizin bilgi ekranını da cep telefonunuz gibi kullanabileceğiniz bir ekrana dönüştüren, telefon görüşmelerinizi gerçekleştirebileceğiniz, telefonunuzdaki müzikleri oynatabileceğiniz, Apple haritaları kullanabileceğiniz, mesajlaşabileceğiniz, üstelik tüm bu uygulamaların dışında 3. parti (Yani Appstore'dan indirebileceğiniz) uygulamaları da Apple CarPlay sayesinde kullanabiliyorsunuz.

Aslında Apple CarPlay için teknolojinin son harikası dememiz güç. Çünkü geçmişi olan bir teknolojiden bahsediyoruz. Apple CarPlay'in önceden değişen isimlerini saymazsak 2014 yılından beri piyasada var. Ancak günümüzde olduğu kadar yaygın olarak kullanılmıyordu ve geliştirilmeye çalışılıyordu. Örneğin 2011 yılından bu yana Apple'ın yolu BMW ve MINI ile kesişmiş durumda. O dönemde bu teknoloji Plug-in, yani akıllı telefon bağlantı sistemi olarak adlandırılıyordu. Apple CarPlay adıyla ise 2016 sonbaharından bu yana BMW ile Apple arasında bir anlaşma bulunuyor. Apple CarPlay'i kullanabilmeniz için Iphone akıllı telefonunuzun minimum IOS 7.1 işletim sistemine sahip olması ve minimum Iphone 5 modeli olması gerekiyor. Apple CarPlay'i bir BMW otomobilde kullanmak istiyorsanız ise otomobilinizde "Connected Drive Hizmetleri" ve Professional Navigasyon Sistemi opsiyonu bulunmalı. Connected Drive Hizmetleri donanımını, önceki yazılarımızda da bahsettiğim gibi, sonradan da satın alabilmeniz mümkün. Dilerseniz fabrika çıkışında da otomobilinize Apple CarPlay ekletmeniz mümkün. Bu opsiyonel donanımın fiyatı piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebilmekle beraber şu anda 280€ seviyelerinde.

Apple CarPlay'in, dünyada hemen hemen her markayla anlaşması bulunuyor. Hatta öyle ki dünyaca ünlü ses sistemi firmalarıyla bile anlaşması var. Bu markalar Alpine, Kenwood ve Pioneer.

Eğer sizin de teknolojiye merakınız varsa ve en çok kullandığımız iki eşyamız haline gelen akıllı telefonunuz ve otomobilinizi daha etkin bir biçimde birbirine bağlamak isterseniz ciddi ciddi düşünmeniz gereken bir özellik olduğunu söyleyebilirim.

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :