8 Mart 2017 Çarşamba

Chip Tuning Nedir?



Bugün, sizlerden sıkça soru aldığımız “Chip Tuning” konusuna değinmek istiyorum. Peki, bilmeyenler için chip tuning nedir? Kısaca özetlemek gerekirse chip tuning; otomobillerin kontrol ünitesinin (ECU-ya da halk arasındaki tabiriyle beyin ünitesinin) içerisindeki yazılımın değiştirilmesi işlemidir. Bu yolla, otomobilinizde hem beygir gücü, hem tork değerleri artışı, hem de yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. En sık sorulan soru ise “Chip tuning işlemini nerede yaptırabiliriz?” ve “Chip tuning, otomobilime zarar verir mi?”  Daha önce bu soruları yönelten müşterilerime de söylediğim gibi bu konudan insanların çekinme nedenleri, işlemi uygulayacak olan bayinin güvenilirliği ve otomobile aşırı yükleme yapmadan maksimum sınırları zorlayabilecek bir bilgi birikimi olup olmadığı olabilir. Tüm bu şüphelerin giderilmesinin tek yolu da tabii ki sağlam referanslar olacaktır.


Chip tuning konusunda advertorial (tanıtıcı) içerik kapsamında sizlere hemen hemen tüm Avrupa otomobillere hizmet veren, ama özellikle BMW markasında ve BMW ///M üzerine 17 yıllık tecrübesiyle uzmanlaşmış Farrel Group bünyesindeki BTG Maslak Farrel Performance ekibinden bahsetmek istiyorum. BTG Maslak, kurucularının kendi otomobillerine duyduğu ilgiden ortaya çıkan bir firma. Üstelik sadece chip tuning uygulamalarıyla kalmıyor; egzoz, body kit ve Formula 1 teknolojisiyle üretilen BMC Carbon Air Filter (hava filtresi) gibi ürünlerin satışı ve profesyonel montajını da sağlıyorlar. İsimlerinden anlaşılabileceği gibi Maslak merkezli kurulan BTG Maslak, Türkiye genelinde 12, KKTC’de 1 adet olmak üzere toplam 13 bayiye sahip ve şu anda Türkiye’nin en çok chip tuning uygulaması yapan firması olarak ön plana çıkıyor.

BTG Maslak Farrel Performance, uygulama yaptığı hemen hemen tüm otomobillerin performans artışlarını, uygulama yapılan tarihi, otomobil fotoğraflarını ve birlikte çalıştıkları yirminin üzerindeki şirketlerin isimlerini paylaşarak sağlam bir referans listesi oluşturuyor. Ama “Bu da benim için yeterli değil” diyen müşteriler için, firmanın internet sitesinin “Evolve Chip Tuning” bölümünde bir BMW F10 M5-Ferrari F458 Speciale kapışması var ki beni en çok tatmin eden referans o oldu. :) İlgili videoyu sayfanın en altında bulunan linkten de izleyebilirsiniz. Tabii ki bu performansı BMW ///M serilerine özel chip tuning uygulamalarıyla, BMC Carbon hava filtresi ve egzoz manifolduyla (Headers uygulamasıyla) sağlayabiliyorlar. Üstelik bu uygulamaları, çoğu firmanın yaptığı gibi “Otomobilinize şu kadar güç, bu kadar tork ekledik” tarzı sözlerle değil; 4 lastikten çekişe sahip ve 1200 beygir gücündeki canavarlara dahi dayanabilen dynometre cihazlarıyla ölçerek gerçekleştiriyorlar.

BMW otomobillere yapılan chip tuning uygulamalarında alınan ve benim gözüme çarpan sonuçlar ise şöyle:

MODEL
FABRİKA ÇIKIŞI GÜÇ
FABRİKA ÇIKIŞI TORK
UYGULAMA SONRASI GÜÇ
UYGULAMA SONRASI TORK
116HP
270Nm
148HP
331Nm
136HP
220Nm
180HP
282Nm
136HP
220Nm
228HP
298Nm
170HP
250Nm
228HP
298Nm
184Hp
400Nm
230HP
460Nm
170HP
250Nm
228HP
298Nm
218HP
450Nm
266HP
525Nm



BTG Maslak Farrel Performance ve yapılan uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi almak, size en yakın bayiyi öğrenmek ve fiyat bilgisi almak için;
www.btgmaslak.com internet adresini ziyaret edebilir, 0(212) 276-1901 ve 0(212) 285 1057 numaralı telefonlardan veya info@btgmaslak.com e-mail adresinden ulaşabilirsiniz.














NOT-1: BMW otomobillere, yetkili servis dışında sonradan yapılan herhangi bir uygulama, 2 yıl/sınırsız kilometre garanti kapsamında bulunan otomobilinizin, uygulamanın yapıldığı donanımın garanti kapsamı dışında kalmasına neden olabilir. www.bmwuzmani.blogspot.com , yapılan işlemler sonrası otomobilde oluşabilecek herhangi bir problemde sorumluluk kabul etmez.
NOT-2: Bu bir Advertorial içerik, yani tanıtım yazısıdır. 

Hiç yorum yok :