6 Aralık 2017 Çarşamba

BMW X5M/X6M BlackFire Edition



Normal şartlarda her fırsatta bir SUV adamı olmadığımı okuyucularımla ve müşterilerimle paylaşırım. Ancak bu otomobiller için durum biraz farklı. SUV'ye ısınamama nedenim virajlara girerken yaşadığım yol tutuş kuşkusu, gücünü tam olarak yansıtamaması ve ağırlığı olmuştur. Sonrasında bu önyargılarım İzmit Körfez Pisti'nde direksiyonunda Borusan Otomotiv Motorsport takımından Levent Kocabıyık'ın olduğu bir X5M ile kırılmıştı. Tıpkı X5M sürüşü esnasında başımın üstünde takılı halde olmasına rağmen ani tork değişimlerine daha fazla direnemeyip bagaja düşüp kırılan güneş gözlüğüm gibi :)

Şimdi ise bahsi geçen canavarların sınırlı sayıda üretilen versiyonları olan BlackFire Edition paketlerine biraz değineceğiz. E-mail başlığını ilk gördüğümde ne yalan söyleyeyim büyük beklentilerle açmamıştım. Çünkü diğer markalarda da takdir edersiniz "Black" adı altında donanım paketleri yaratılıyor ama bu ibare sadece ince parlak siyah parçalardan ibaret kalıyor. X5M ve X6M için ise durum tamamen farklı. Bu otomobiller gerçekten Batman tadında simsiyah görüntüleriyle dikkat çekiyor. İç mekanda ise siyaha en çok yakışan kontrast renk olan kırmızı rengine ağırlık verilmiş ki "Hem sade hem de sportif görüntü ancak böyle elde edilebilirdi" dedirtiyor insana!

Yukarıda da bahsettiğim gibi sınırlı sayıda üretilen bu otomobillerin teknik detaylarına geçmek gerekirse; 6000 devirde 575 beygir güç ve sadece 2200 devirde -buraya dikkat!- tam 750Nm tork üretebiliyor. Bu Alman panzerleri 4.400cc hacme sahip çift turbolu V8 motor kullanıyor. 0-100km hızlanmasını ise heybetine rağmen sadece 4,2 saniyede tamamlıyor ki ben bu anı canlı canlı yaşadım :) "Aslan besleyen yemini düşünmez" mantığından yola çıkarak otomobilimizin ortalama yakıt tüketim değeri 11lt/100km (Dikkat, bu sefer kullandığım fabrika verisidir :) )

Otomobilde vites geçiş hızını ayarlayabileceğiniz 8 ileri M şanzıman kullanılıyor. Biraz da otomobil ile oynamaktan hoşlanan biriyseniz sizlere iyi bir haber! DSC sistemini devre dışı bıraktığınızda %100 arkadan itişliye dönüşen bir xDrive sistemine sahip.

Xdrive sistemi hakkında biraz bilgi vermek gerekirse bu sistem sanılanın aksine sürekli dört çeker sistemi değil, akıllı dört çeker sistemidir. BMW'nin arkadan itiş profiline uygun olarak normal şartlarda %40 ön, %60 arkadan çekişe sahiptir. Otomobil, sürüşü sürekli analiz ederek çekiş sisteminin dağılımına otomatik olarak karar verir. Gerekli gördüğü durumlarda gücün tamamına yakınını öne veya arkaya vererek sizi saplandığınız çamurdan veya kardan kurtarabiliyor. Sistemin "akıllı" dört çeker sistemi olması sayesinde hem güvenlikten ödün verilmiyor, hem de yakıt tüketimi, "sürekli" dört çeker sisteminde olduğu gibi fazla düzeyde değil. Aynı zamanda keskin virajlarda da arkadan itiş sistemine oranla büyük avantaj sağlıyor.

Otomobillerin, dış tasarımda en çok dikkat çeken kısımları M Performance Piano Black ön böbrekler, 21" hafifletilmiş ve tabii ki siyah M jantlar ve M Performance karbon dış ayna kapakları diyebiliriz.




Asıl şov için ise artık dayanamayıp kapıları açmanız gerekiyor :) Yukarıda da bahsettiğim gibi otomobilin içinde sizi konstrast renkler kırmızı ve siyah karşılayacak. Döşemelerde özel Merino kırmızı dikişli gerçek deri kullanılırken, kokpitte bulunan X5M/X6M BlackFire Edition çıkartması oldukça şık bir detay olmuş. Direksiyon simidinde M Alcantara kullanılıyor. Yarış koltukları ve Alcantara antrasit tavan ise standart donanım olarak sunuluyor.





Otomobilin donanım listesi ise şöyle:

Kafanıza takılan, BMW otomobillerle ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu, konunun altında bulunan yorum kısmına, ekranınızın sağ alt kısmında bulunan "Facebook'tan Mesaj Gönder" bölümüne veya bmwuzmani@gmail.com adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok :